buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasto kokosowo- jabłkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do kawki lub herbatki jak kto woli:).Polecam

Ciasto kokosowo- jabłkowe

Składniki:

Ciasto kokosowo- jabłkowe

 

  • CIASTO I :
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kg.jabłek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru(do jabłek)
  • CIASTO II :
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 20 dkg.kokosu
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo- jabłkowe
CIASTO I : Jabłka myjemy,obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.Pokrojone wkładamy do garnka ,dodajemy wodę oraz cukier i prażymy na małym ogniu często mieszając aby się nie przypaliły.Jabłka powinny się całkowicie rozprażyć.Studzimy.Margarynę, cukier oraz żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą.Do utartej margaryny dodajemy na przemian porcjami mąkę i kwaśne mleko i nadal ucieramy.Wykładamy ciasto na dużą blachę.Na cieście układamy porcjami ostudzone jabłka. CIASTO II : Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy porcjami cukier (nadal ubijając),wsypujemy porcjami kokos.Wszystko razem delikatnie mieszamy.Kokosową pianę wylewamy na jabłka.Pieczemy w temp.190 stopni ok.40 min.Po upieczeniu i ostudzeniu,polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy kokosem.