aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto powstałe z połączenia kilku innych ciast.

Łaciate ciasto kokosowo- makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

 

  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Wkładka kokosowo- makowa:
  • 5 białek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl suchego maku
  • ¾ szkl wiórek kokosowych
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 0,33 szkl mleka
  • Masło
  • 2 łyżki spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut w formie 25/36. Chłodny przekrawamy na pół. Masa: Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy. Ucieramy z masłem i spirytusem. Wkładka kokosowo- makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Przełożenie ciasta: Ciasto- połowa masy- wkładka- reszta masy- ciasto
Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne. Lekko od góry mieszamy widelcem
Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Wkładka kokosowo- makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe
Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Gotową chłodną masę łączymy z utartym masłem.