Sposób przygotowania:
Tarta kokosowo-truskawkowa
Przygotowujemy ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy masło,siekamy dokładnie nożem.Następnie dodajemy kakao,jajko i zagniatamy ciasto.Gotową kulę ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do głębokiej miseczki.W niedużej ilości zimnej wody rozrabiamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Mleko kokosowe przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.Gorącym mleczkiem zalewamy czekoladę,dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy aż czekolada i żelatyna się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia i delikatnego stężenia. W tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki,rozwałkowujemy,wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np ceramicznymi kuleczkami do pieczenia.tak przygotowany spód do tarty pieczemy w 180°C przez 20 min,następnie zdejmujemy papier i kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-7 min.Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdy spód tarty już wystygnie wylewamy na niego tężejące mleczko kokosowe i układamy owoce.Odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.
jaNina
zbysiowa
pysiek
Polecam ponieważ jest naprawdę bardzo dobra :)