Sposób przygotowania:
Kora dębu lub dębowa kora
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, mieszam z kawą cappuccino i łączę delikatnie z masą jajeczną. Na końcu dodaję zmielone orzechy, wymieszam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30- 40 min. Upieczone wyjmuję i kroję na dwa blaty. Na wkładkę ubijam białka na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem i kawą i delikatnie łącze z masa z jajek. Dodaję orzechy, wymiesza. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min. Upieczone wyjmuję, studzę. Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawiam, aż zaczną lekko zastygać. W mniejszym cieście wykrawam otwory za pomocą kieliszka do szampana lub wina i nakładam w nie tężejącą galaretkę. Całość odstawiam, aż galaretka ładnie zastygnie. Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka i gotuję. Dwie łyżki cukru, oba budynie, mąkę pszenną i żółtka mieszam ze szklanka wody i wlewam do gotującego się soku. Ugotowany w ten sposób budyń nakrywam folią spożywcza i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z pozostałym cukrem na pianę i dodaje porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami wykładam połowę masy budyniowej, na masę kładę jeden blat orzechowy, nakładamblaszkę do pieczenia, odwracam ciasto otworami z galaretką do góry, usuwam papier do pieczenia z ciasta, wykładam resztę masy, przykrywam drugim blatem orzechowym i odstawiam by masa stężała. Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i czekam ,aż zaczną zastygać. Wyjmuje ciasto, układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejąca galaretką. Całość ponownie schładzam.
edytaha