luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kora dębu lub dębowa kora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W oryginalnym przepisie w środek masy układa się delicje z galaretką, ja postanowiłam troszkę zmodyfikować przepis, gdy okazało się, że delicji już brak .:)

Kora dębu lub dębowa kora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kora dębu lub dębowa kora

 

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka orzechów mielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym

 

  • Wkładka:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 2 opakowania galaretki o smaku coli

 

  • Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskiniowym

Sposób przygotowania:

Kora dębu lub dębowa kora
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, mieszam z kawą cappuccino i łączę delikatnie z masą jajeczną. Na końcu dodaję zmielone orzechy, wymieszam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30- 40 min. Upieczone wyjmuję i kroję na dwa blaty. Na wkładkę ubijam białka na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem i kawą i delikatnie łącze z masa z jajek. Dodaję orzechy, wymiesza. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min. Upieczone wyjmuję, studzę. Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawiam, aż zaczną lekko zastygać. W mniejszym cieście wykrawam otwory za pomocą kieliszka do szampana lub wina i nakładam w nie tężejącą galaretkę. Całość odstawiam, aż galaretka ładnie zastygnie. Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka i gotuję. Dwie łyżki cukru, oba budynie, mąkę pszenną i żółtka mieszam ze szklanka wody i wlewam do gotującego się soku. Ugotowany w ten sposób budyń nakrywam folią spożywcza i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z pozostałym cukrem na pianę i dodaje porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami wykładam połowę masy budyniowej, na masę kładę jeden blat orzechowy, nakładamblaszkę do pieczenia, odwracam ciasto otworami z galaretką do góry, usuwam papier do pieczenia z ciasta, wykładam resztę masy, przykrywam drugim blatem orzechowym i odstawiam by masa stężała. Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i czekam ,aż zaczną zastygać. Wyjmuje ciasto, układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejąca galaretką. Całość ponownie schładzam.
Kora dębu lub dębowa kora
Pierwszy biszkopt orzechowy przekrojony na dwa blaty.
Kora dębu lub dębowa kora
Wkładka z otworami zalanymi galaretką o smaku coli.
Kora dębu lub dębowa kora
Połowa masy wyłożona na ciasto z galaretką.
Kora dębu lub dębowa kora
Jeden blat biszkoptowy nałożony na masę pokrywającą ciasto z otworami

Tagi:

jajko kawa jajka