joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto korzenne z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wilgotne, smaczne i pachnące przyprawami ciasto, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego piernika.

Ciasto korzenne z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne z dynią

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl startej na grubych oczkach dyni (ok 380g)
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl oleju
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • owoce kandyzowane do ozdoby

 

  • Lukier:
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z dynią
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać olej.

Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas mieszając masę, dodawać przesiane suche składniki. Na końcu wsypać dynię i dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać do formy i piec ok 35-40 minut w 170 stopniach. Wyjąć z formy i ostudzić.

Lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i stopniowo tyle wody aby powstał gęsty lukier. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.
Ciasto korzenne z dynią
Dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach
Ciasto korzenne z dynią
jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać reszte suchych składników, wymieszać.
Ciasto korzenne z dynią
Do masy dodać startą na tarce dynię i dokładnie wymieszać
Ciasto korzenne z dynią
Ciasto wylać do foremki i piec ok 35-40 minut w 180stopniach