Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto korzenne z sokiem marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto korzenne po ostudzeniu można przełożyć marmoladą lub konfiturą

Ciasto korzenne z sokiem marchewkowym

Składniki:

Ciasto korzenne z sokiem marchewkowym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 30 dag marchewki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z sokiem marchewkowym
Żółtka z cukrem pudrem dokładnie utrzeć, następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, przyprawę do pierników, wymieszać. Cukier kryształ wsypać do rondla, zrumienić na brązowy kolor, wlać 4 łyżki wody, zagotować, ostudzić, wymieszać z utartymi żółtkami i masłem. Marchew obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. Obie mąki przesiać do miski, wymieszać z sodą oczyszczoną, wlać sok, wymieszać, połączyć z żółtkami. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z jajek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 50-60 minut.