Sposób przygotowania:
Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Ubijamy białka na sztywno pianę wraz z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki ciasta czyli: mąkę, żółtka, olej, cukier, mleko, przyprawy, sodę. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody, mieszamy i wystudzam. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z wystudzoną żelatyną. Wkładamy do lodówki do stężenia. Potem dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Polewa Rozpuszczam w rondelku masło, dodajemy czekoladę i łyżkę mleka. Mieszamy, a potem wystudzamy polewę.Przestudzone ciasto przekrawam na pół. Smaruję dół śmietaną, nakładamy drugą połowę. Polewamy chłodną polewą i posypujemy całość migdałami. Trzymamy w lodówce [rzez jedną noc i zajadamy następnego dnia do kawy ;)