Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto korzenne z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto o nutce świąt.

Ciasto korzenne z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne z bitą śmietaną

 

  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka Przyprawa do piernika
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki tartych orzechów
  • 100 gram czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Ubijamy białka na sztywno pianę wraz z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki ciasta czyli: mąkę, żółtka, olej, cukier, mleko, przyprawy, sodę. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody, mieszamy i wystudzam. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z wystudzoną żelatyną. Wkładamy do lodówki do stężenia. Potem dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Polewa Rozpuszczam w rondelku masło, dodajemy czekoladę i łyżkę mleka. Mieszamy, a potem wystudzamy polewę.Przestudzone ciasto przekrawam na pół. Smaruję dół śmietaną, nakładamy drugą połowę. Polewamy chłodną polewą i posypujemy całość migdałami. Trzymamy w lodówce [rzez jedną noc i zajadamy następnego dnia do kawy ;)
Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Mieszamy w misce wszystkie składniki i wylewamy na blaszkę
Ciasto korzenne z bitą śmietaną
W misce ubijamy śmietanę i dolewamy wystudzoną żelatynę
Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Przygotowujemy w rondelku polewę czekoladową
Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Przekrawamy ciasto na pół i nakładamy bitą śmietanę oraz polewę