Sposób przygotowania:
Marchwiak z żurawiną
Do miski wbijam jajka wsypuję cukry i mikserem ubijam do białości. Mąkę przesiewam przez sito,mieszam z sodą przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia. Marchewkę obieram ścieram na tarce jarzynowej,gdy masa jajeczna będzie puszysta wlewam olej,mieszam wsypuję po łyżce mąki cały czas ucierając ciasto,pod koniec dodaję marchewkę oraz skórkę z pomarańczy dodaję szczyptę soli oraz żurawinę,mieszam delikatnie mikserem na małych obrotach.Tak przygotowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem formy keksowej o wym 39/12 cm wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w temp 180*-do suchego patyczka. Polewa: Do małego rondelka wlewam mleko dodaję margarynę kakao i cukier gotuję aż wszystkie składniki się połączą.Gorącą polewą dekoruję zimne ciasto po upieczeniu.Posypuję złotym krokantem.