2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Marchwiak z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Korzenne ciasto które moi domownicy uwielbiają tym razem z dodatkiem czerwonych owoców suszonej żurawiny....

Marchwiak z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchwiak z żurawiną

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki czubate mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru brązowego trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g żurawiny suszonej
  • szczypta soli

 

 

  • Dekoracja: złoty krokant

Sposób przygotowania:

Marchwiak z żurawiną
Do miski wbijam jajka wsypuję cukry i mikserem ubijam do białości. Mąkę przesiewam przez sito,mieszam z sodą przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia. Marchewkę obieram ścieram na tarce jarzynowej,gdy masa jajeczna będzie puszysta wlewam olej,mieszam wsypuję po łyżce mąki cały czas ucierając ciasto,pod koniec dodaję marchewkę oraz skórkę z pomarańczy dodaję szczyptę soli oraz żurawinę,mieszam delikatnie mikserem na małych obrotach.Tak przygotowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem formy keksowej o wym 39/12 cm wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w temp 180*-do suchego patyczka. Polewa: Do małego rondelka wlewam mleko dodaję margarynę kakao i cukier gotuję aż wszystkie składniki się połączą.Gorącą polewą dekoruję zimne ciasto po upieczeniu.Posypuję złotym krokantem.
Marchwiak z żurawiną
jajka z cukrem miksujemy do białości na puszystą pianę
Marchwiak z żurawiną
wlewamy olej wsypujemy mąkę i na końcu marchewkę
Marchwiak z żurawiną
następnie dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę
Marchwiak z żurawiną
wylewamy ciasto na wyłożona pergaminem blaszkę i pieczemy