2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Marchewkowe z kremem grysikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha!

Marchewkowe z kremem grysikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe z kremem grysikowym

 

  • Na blachę o wym 24/28 cm

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru kryształu
  • 15 dag cukru trzcinowego brązowego
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir

 

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pomarańczowy aromat do ciast
  • złoty krokant

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe z kremem grysikowym
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania,na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto. Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać cukier puder oraz dodać kroplę aromatu pomarańczowego,zmiksować gotowym lukrem polać ciasto,posypać złotym krokantem.
Marchewkowe z kremem grysikowym
jajka ubijamy z cukrami do białości........
Marchewkowe z kremem grysikowym
marchew ścieramy na tarce mąkę mieszamy z przyprawami
Marchewkowe z kremem grysikowym
gotowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem
Marchewkowe z kremem grysikowym
na mleku gotujemy mannę ucieramy z kremem