Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto o intensywnym, cytrusowym smaku

Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem

 

  • 1 łyżka przyprawy korzennyvh,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • bułka tarta,
  • margaryna do smarowania formy,
  • 1 szkl mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta Soli
  • polewa czekoladowa,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • ozdoby do ciasta,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • 1 łyżeczka proszeku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem
Na początku ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Gdy mamy już spójną masę dodajemy majonez. Na samym końcu dodajemy przyprawy i mieszamy. Nalewamy na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w ok. 160 stopniach przez godzinę (piekarnik elektryczny). Wystudzone ciasto smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy dodatkami do ciast. Smacznego!
Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem
Ubijamy białka, dodajemy następnie cukier oraz żółtka.
Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem
Mieszamy z głównym składnikiem czyli majonezem.
Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem
Dodajemy przyprawy korzenne lub cynamon oraz imbir.
Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem
Nalewamy ciasto do formy i pieczemy godzinę w temp. 160 st.