cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto kremowe bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne kremowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach :). Połączenie czterech słodkich warstw z herbatnikami - istna rozkosz dla podniebienia! :)

Ciasto kremowe bez pieczenia

Składniki:

Ciasto kremowe bez pieczenia

 

  • 2 paczki herbatników pełnoziarnistych
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • masa krówkowa (w puszce)
  • dżem porzeczkowy
  • 500 ml śmietany 30%
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto kremowe bez pieczenia

Etap 1

Ciasto kremowe bez pieczenia
Etap 1 - wyłożyć herbatniki i masę budyniową

Przygotować krem budyniowy: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i masłem. Drugą część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałe mleko i gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników. Następnie jeszcze ciepły budyń przełożyć na herbatniki.

Etap 2

Ciasto kremowe bez pieczenia
Etap 2 - wyłożyć kolejną warstwę herbatników

Następnie na jeszcze ciepły budyń wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Etap 3

Ciasto kremowe bez pieczenia
Etap 3 - wyłożyć masę krówkową i dżem porzeczkowy

Następnie na herbatnikach wyłożyć kolejno masę krówkową i dżem porzeczkowy.

Etap 4

Ciasto kremowe bez pieczenia
Etap 4 - ubić śmietanę na sztywno

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na dżem. Można ew. do ubitej śmietany dodać wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie 1 łyżeczkę żelatyny, by masa była bardziej gęsta, lecz nie jest to konieczne.

Etap 5

Ciasto kremowe bez pieczenia
Etap 5 - czekoladę zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta

Na końcu zetrzeć czekoladę na tarce i posypać po wierzchu ciasta. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, (najlepiej kroi się dopiero po upływie 24 h). Smacznego!