Sposób przygotowania:
Ciasto kremowe bez pieczeniaEtap 1
Przygotować krem budyniowy: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i masłem. Drugą część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałe mleko i gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników. Następnie jeszcze ciepły budyń przełożyć na herbatniki.
Etap 2
Następnie na jeszcze ciepły budyń wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Etap 3
Następnie na herbatnikach wyłożyć kolejno masę krówkową i dżem porzeczkowy.
Etap 4
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na dżem. Można ew. do ubitej śmietany dodać wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie 1 łyżeczkę żelatyny, by masa była bardziej gęsta, lecz nie jest to konieczne.
Etap 5
Na końcu zetrzeć czekoladę na tarce i posypać po wierzchu ciasta. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, (najlepiej kroi się dopiero po upływie 24 h). Smacznego!