Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Królewicz''Wykonanie kruchego ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
Przygotowanie masy:
W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą część gotujemy, do gotującego się wlewamy rozpuszczone budynie.
Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
Przekładanie ciasta:
Na jeden kruchy placek wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, następnie na biszkopcie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim kruchym plackiem, lekko dociskamy.
Wykonanie polewy:
Do garnka dajemy cukier, kakao i gorącą wodę, tyle żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista, następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. wiórkami kokosowymi.