Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Królewicz''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepis na to ciasto mam od wielu, ale już nie pamiętam kiedy go piekłam. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy kruche placki trochę zmiękną. Ciasto jest bardzo pyszne w swojej prostocie. Możemy je przygotować dla gości.

Ciasto ,,Królewicz''

Składniki:

Ciasto ,,Królewicz''

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do smaku ( około 4-5 łyżek )

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Królewicz''

Wykonanie kruchego ciasta:

Ciasto ,,Królewicz''
Z podanych składników przygotowujemy kruche placki.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.

Przygotowanie biszkoptu:

Ciasto ,,Królewicz''
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

Przygotowanie masy:

Ciasto ,,Królewicz''
Z podanych składników przygotowujemy masę.

W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą część gotujemy, do gotującego się wlewamy rozpuszczone budynie.

Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.

Przekładanie ciasta:

Ciasto ,,Królewicz''
Następnie placki i biszkopt przekładamy masą.

Na jeden kruchy placek wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, następnie na biszkopcie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim kruchym plackiem, lekko dociskamy.

Wykonanie polewy:

Ciasto ,,Królewicz''
Z podanych składników przygotowujemy polewę i dekorujemy ciasto.

Do garnka dajemy cukier, kakao i gorącą wodę, tyle żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista, następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.


Rady:
Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. wiórkami kokosowymi.