mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Królewicz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest wyśmienite! A wszyscy w pierwszej chwili myślą, że jasny biszkopt to dodatkowa masa :)

Królewicz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królewicz

 

  • kruche: 45 dag mąki, 2 jajka, 16 dag cukru, 22 dag margaryny, półtora łyżeczki sody
  • biszkoptowe: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 dag masła, 2 cukry waniliowe

 

Sposób przygotowania:

Królewicz
Ciasto kruche: wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec w 180 stopniach (ok. 10-15 min) Biszkoptowe: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec w 180 stopniach na złoty kolor. (ok. 15-20 min) Masa budyniowa: mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń. Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta.Z wierzchu ciasto można polać roztopioną czekoladą.
Królewicz
Wielkanocny pomysł na zdobienie ciasta :)
Królewicz
Tak prezentuje się kawałek ciasta po ukrojeniu
Królewicz
Przed ukrojeniem najlepiej poczekać, aż masy bardziej zastygną, ale my nie mogliśmy się doczekać