mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto Królewicza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto nie tylko dla królewicza

Ciasto Królewicza

Składniki:

Ciasto Królewicza

 

 

 

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki wody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Królewicza
Przygotowujemy ciasto:
Sodę łączymy z mąką i przesiewamy. Dodajemy cukier oraz jajka. Dodajemy margarynę roztopioną wraz z miodem i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część pieczemy osobno.

Przygotowujemy masę:
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy w małej ilości mleka i przelewamy do gotującego się mleka z cukrami. Masło rozcieramy dodając stopniowo po łyżeczce przestudzonej masy. Ucieramy.

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy stopniowo do ciasta mieszając. Pod sam koniec dodajemy wodę. Biszkopt pieczemy.

Ciasto układamy w następującej kolejności: placek, masa, biszkopt, masa, placek oraz przygotowana według instrukcji na opakowaniu polewa czekoladowa.