Sposób przygotowania:
Królewicz
1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta (ręcznie) na dwa placki, które będą stanowiły spód i górę ciasta. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, by miała wielkość blachy jakiej użyjemy jednocześnie pilnując, by się nie przykleiło do blatu. Przekładamy ciasto do blachy wysłanej pergaminem. Odstające resztki odcinamy i sztukujemy w brakujacych miejscach jak rogi (jak są) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po czym wyciagamy odkładamy na bok i robimy to samo z 2 połówką ciasta. Jeśli ktoś ma 2 takie same blachy można piec je jednocześnie będzie szybciej
2. Robimy biszkopt. Jajka dokładnie ubić za nim dodacie inne składniki. Później po kolei dodawać wymienione składniki. Dokładnie wymiksowac na jednolitą masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika też nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min (żeby był złocisty kolor)
3. Robimy masę waniliową. Rozpuszczamy margarynę w garnku po czym dodajemy kolejno cukier mąkę mleko i cukier waniliowy. Musimy to zagotować mieszając, by się nie przypaliło. Powstanie nam masa jak budyń waniliowy. Odstawić żeby przestygł.
4. Gdy mamy placki, biszkopt i masę gotowe możemy zacząć składać ciasto w całość. Bierzemy blachę, w której piekliśmy wszystko i kładziemy na spód pierwszy placek moczymy go delikatnie sokiem z cytryny zmieszanym z wodą (ale nie dużą ilością wody) kładziemy pół masy przygotowanej. Nastepnie przygotowany biszkopt, resztę masy na biszkopt, przykrywamy mase 2 plackiem i moczymy go sokiem z cytryny. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy (jak ktoś chce) wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby zastygło.
Życzę smacznego.
2. Robimy biszkopt. Jajka dokładnie ubić za nim dodacie inne składniki. Później po kolei dodawać wymienione składniki. Dokładnie wymiksowac na jednolitą masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika też nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min (żeby był złocisty kolor)
3. Robimy masę waniliową. Rozpuszczamy margarynę w garnku po czym dodajemy kolejno cukier mąkę mleko i cukier waniliowy. Musimy to zagotować mieszając, by się nie przypaliło. Powstanie nam masa jak budyń waniliowy. Odstawić żeby przestygł.
4. Gdy mamy placki, biszkopt i masę gotowe możemy zacząć składać ciasto w całość. Bierzemy blachę, w której piekliśmy wszystko i kładziemy na spód pierwszy placek moczymy go delikatnie sokiem z cytryny zmieszanym z wodą (ale nie dużą ilością wody) kładziemy pół masy przygotowanej. Nastepnie przygotowany biszkopt, resztę masy na biszkopt, przykrywamy mase 2 plackiem i moczymy go sokiem z cytryny. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy (jak ktoś chce) wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby zastygło.
Życzę smacznego.