lola92

lola92

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto- królik wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w kształcie króliczka wielkanocnego łatwe w przygotowaniu, a zasmakuje większości łasuchom lubującym się w słodkich pysznościach.

Ciasto- królik wielkanocny

Składniki:

Ciasto- królik wielkanocny

 

  • Na ciasto:
  • 1x okrągły biszkopt (można kupić, lub zrobić samemu),
  • 1x porcja kremu maślanego.

 

  • Do dekoracji:
  • kolorowe drażetki,
  • wiórki kokosowe,
  • paluszki(np. z sezamem),
  • nożyczki,
  • różowy papier.

 

  • Na krem maślany:
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie aromat spożywczy waniliowy)
  • 500 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Ciasto- królik wielkanocny
Przygotowanie kremu maślanego: W dużej misce miksujemy masło z ekstraktem waniliowym. Dodajemy cukier po troszku, cały czas miksując. Dodajemy mleko i miksujemy aż powstanie jasna i puszysta masa. Przykrywamy krem do momentu aż będzie użyty do dekoracji. Przygotowanie ciasta: Kroimy biszkopt na pół, tak aby powstały dwa półkola. Jedną połowę smarujemy wcześniej przygotowanym kremem. Składamy obydwie części ze sobą. Ustawiamy płaską krawędzią na talerzu/paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja króliczka, a mniejsza część pozostawiona z przodu będzie jego główką. Wycięty kawałek przyklejamy z drugiej strony jako ogonek. Smarujemy całe ciasto kremem maślanym. Obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Wciskamy kolorowe drażetki jako oczy i nos. Paluszki mocujemy jako wąsy. Z różowego papieru wycinamy uszy, delikatnie zaginamy wzdłuż środka i wtykamy w ciasto. Resztę drażetek rozsypujemy wokół króliczka na paterze. Voilà! Smacznego! Możemy skosztować króliczego ogonka ;)