loogaro

loogaro

Kucharz
[Przepisów: 10]

Krówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione ciasto - spróbuj i Ty

Krówka

Składniki:

Krówka

 

  • Ciasto:
  • ½ kilo mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanka cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 całe jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

 

  • Krem:
  • 0,5 l. śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanka fix
  • 1 puszka mleka skondensowanego, które trzeba gotować 2-3 godziny w wodzie
  • 20 dkg orzechów włoskich posiekanych

 

Sposób przygotowania:

Krówka
Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto (kruche ciasto miodowe) i w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto, które powinniśmy otrzymać, powinno być miękkie i bardzo elastyczne. Dzielimy je na dwie części, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na dużej blaszce wyłożonej papierem - każde ok. 20-25 minut- aż pięknie się zarumieni. Krem: Kiedy ciasta są już gotowe i przestudzone, przygotowujemy krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać fix (ale to nie jest obowiązkowe), jak będzie gotowe (można dodać żelatynę - 1 łyżeczkę rozpuszczoną w ciepłej wodzie).Placki można nakropić alkoholem. Przykładamy bitą śmietanę na 1 placek, przykrywamy 2 plackiem. Na 2 placek wykładamy mleko skondensowane. Na wierzch posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki aby zastygło.Smacznego







Tagi:

ciasto