Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z malinami i pianą
CIASTO: mąkę wysypać na blat, dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać margarynę, żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto.
Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny.
Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta. Skubać i rzucać na pianę.
Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto.
Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny.
Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta. Skubać i rzucać na pianę.
Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.