kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Łabędzi puch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem do tego ciasta jest przygotowany w nietypowy sposób. Wiórki kokosowe i bułkę moczymy w mleku a następnie gotujemy. Ciasto jest bardzo pyszne. Polecam.

Łabędzi puch Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łabędzi puch

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki z czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki z czubkiem mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem :

  • 2 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag masła

Na poncz :

  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Na posypkę :

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Ponadto :

  • tortownica o średnicy 24
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Łabędzi puch
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut do ,, suchego patyczka ".

Następnego dnia przygotowujemy krem : do mleka ( 1 1/2 szklanki ) wsypujemy wiórki kokosowe i wkładamy pokrojoną bułkę, miksujemy przez chwilę i odstawiamy na 30 minut. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy masę z wiórków kokosowych i bułki, gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i co jakiś czas mieszamy.

Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce masy kokosowej, miksujemy aż składniki się połączą. 

Do kubeczka wlewamy składniki na poncz i mieszamy.

Biszkopt kroimy na dwie równe części ( nie jak na tort ). Każdą część nasączany ponczem i smarujemy dżemem malinowym. Na jedną część wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią i wykładamy resztę kremu.

Posypka kokosowa : na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier, mieszamy i smażymy do momentu aż zrobią się złote. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciepłą posypką dekorujemy ciasto i lekko ją wgniatamy w krem.
Łabędzi puch
Do jajek wsypujemy oba cukry i miksujemy.
Łabędzi puch
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy
Łabędzi puch
Bułkę i wiórki kokosowe namaczamy w mleku.

Tagi:

ciasto deser