alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Łaciaty torcik z kaszy manny

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dla miłośników ciast z kaszą manną i bez pieczenia.

Łaciaty torcik z kaszy manny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łaciaty torcik z kaszy manny

 

 

Sposób przygotowania:

Łaciaty torcik z kaszy manny
W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica 25 cm.
Łaciaty torcik z kaszy manny
galaretki przygotować w mniejszej ilości wody
Łaciaty torcik z kaszy manny
ugotowaną kaszę mannę nakryć folią spożywczą
Łaciaty torcik z kaszy manny
wyłożyć połowę białej masy kakaową i znowu białą