Sposób przygotowania:
Łaciaty torcik z kaszy manny
W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica 25 cm.
zbysiowa
alaaa
a ja właśnie idę sobie zrobić kawkę ,ale torcik jeszcze mam ,podrzucę Ci kawałek:)
zbysiowa
Dzięki, to posiedzimy przy kawce razem :)
anemon
alaaa
Tylko lato nam gdzieś uciekła,zimno znowu u mnie i deszcz pada
edytaha
alaaa
Tobie również podeślę.:)
edytaha
Cieszę się :)
Netka
monikaT83
alaaa
dziękuję bardzo,,,