Sposób przygotowania:
Ciasto Leśny romansBiszkopt:
![Ciasto Leśny romans Ciasto Leśny romans](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-lesny-romans-362682.jpg)
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Masa porzeczkowa
![Ciasto Leśny romans Ciasto Leśny romans](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-lesny-romans-362683.jpg)
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45 minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Przełożenie:
![Ciasto Leśny romans Ciasto Leśny romans](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-lesny-romans-362684.jpg)
Borówki blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
marcinka