rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto Leśny romans

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Połączenie biszkoptu z kremem porzeczkowym oraz borówkową galaretką. Lekko kwaskowe, na upały w sam raz :)

Ciasto Leśny romans

Składniki:

Ciasto Leśny romans

 

  • Na blaszkę kwadratową o boku 24cm

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa porzeczkowa:ej)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 300g czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

 

  • Galaretka borówkowa:
  • 300 g borówek leśnych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka jagodowa

 

  • Ponadto:
  • 150 g borówek leśnych
  • 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
  • 100 g białych mlecznych draży

Sposób przygotowania:

Ciasto Leśny romans

Biszkopt:

Ciasto Leśny romans
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.

Masa porzeczkowa

Ciasto Leśny romans
Ze śmietanki, serka oraz porzeczek przygotowujemy krem

Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45 minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.

Przełożenie:

Ciasto Leśny romans
Na drugi biszkopt wylewamy część galaretki i układamy ciastka

Borówki blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.