Sposób przygotowania:
Ciasto kolorowe
Z pierwszej grupy składników pieczemy ciasto. Margaryne dokladnie ucieramy z cukrem i żółtkami. Make mieszamy z kislem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranych z margaryna żóltek. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywna piane i dokladnie mieszamy. Pieczemy na dużej, wysmarowanej blaszce przez ok 50 minut.
Ciasto IIbiałka ubijamy na sztywna dodajemy cukier i powoli reszte skladników. Pieczemy ok 35 minut.
MasaŻóltka ucieramy z cukrami, mąka i z mlekiem - gotujemy gęsty budyn ciagle mieszajac. zimny budyn miksujemy z masłem
Polewa ugotowac budyn w pół litrze kompotu wisniowego (jak mamy mniej to uzupelniamy woda). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretke i dokladnie mieszamy.
dodatkowo powidla śliwkowe Ukladamy: ciasto kislowe
powidla + polowe masy,
ciasto makowe,
druga czesc masy.
wisnie,
przygotowana, zgęstniala juz polewa
Ciasto IIbiałka ubijamy na sztywna dodajemy cukier i powoli reszte skladników. Pieczemy ok 35 minut.
MasaŻóltka ucieramy z cukrami, mąka i z mlekiem - gotujemy gęsty budyn ciagle mieszajac. zimny budyn miksujemy z masłem
Polewa ugotowac budyn w pół litrze kompotu wisniowego (jak mamy mniej to uzupelniamy woda). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretke i dokladnie mieszamy.
dodatkowo powidla śliwkowe Ukladamy: ciasto kislowe
powidla + polowe masy,
ciasto makowe,
druga czesc masy.
wisnie,
przygotowana, zgęstniala juz polewa