Sposób przygotowania:
Ciasto letnie z borówkami Mariel
Galaretkę rozpuścić według zaleceń na opakowaniu. Borówki i poziomki umyć,przesypać na sito i odstawić do obcieknięcia. Na tortownicy poukładać biszkopty. 150 ml śmietany schłodzonej,ubić na sztywno, dodać 125 gram cukru i 2 serki waniliowe oraz rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki ) wszystko dokładnie ze sobą wymieszać .Masę wyłożyć na biszkopty. Odłożyć w chłodne miejsce najlepiej do lodówki. Gdy masa na biszkoptach stężeje w misce rozgnieść pół kilo borówek i połowę poziomek dodać 250 gram cukru pudru. 350ml schłodzonej śmietany ubić dodać do niej pogniecione owoce i rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki). tak przygotowaną masę nałożyć na poprzednią masę i znów odłożyć w chłodne miejsce. Gdy druga masa stężeje pozostałe borówki i poziomki układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą galaretką .Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
marietta