Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Ciasto makowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, szybkie ciasto z makiem.

Ciasto makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 1 mała puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
Margarynę rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże zalewamy mlekiem, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i jajka, cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy je, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Nacinamy go tak, jak na zdjęciu i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 35 minut.
Ciasto makowe
Do mąki dodajemy rozczyn drozdżowy i mieszamy.
Ciasto makowe
Dodajemy następnie pozostałe składniki ciasta.
Ciasto makowe
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Ciasto makowe
Po zwinięciu w rulon ciasto delikatnie nacinamy.