Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny makowiec, który zadowoli wszystkich

Ciasto makowe

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • 20 dag mak,
  • 1 szkl mleko,
  • 25 dag masło,
  • 25 dag mąka,
  • 5 szt jajka,
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 25 dag cukier puder,
  • 3 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1/2 łyżeczki aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Na koniec wsypać przemielony na sucho mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 190 stopni na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka mak