Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z jabłkami
Mak sparzyć, zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, osączyć z soku.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce maku i startych jabłek.
Do ciasta wsypać kaszkę, proszek do pieczenia i obtoczone w mące bakalie. Wlać kilka kropek olejku migdałowego.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do gorącego piekarnika, upiec.
Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polać dowolną polewą lub polukrować.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce maku i startych jabłek.
Do ciasta wsypać kaszkę, proszek do pieczenia i obtoczone w mące bakalie. Wlać kilka kropek olejku migdałowego.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do gorącego piekarnika, upiec.
Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polać dowolną polewą lub polukrować.