Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto makowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Równie smaczne jak klasyczny makowiec

Ciasto makowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto makowe z kruszonką

 

  • 5 szkl mąka,
  • 200 ml mleko,
  • 4 dag drożdże,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 1 puszka masa makowa,
  • 4 szt żółtka,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny otarta,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 20 dag masło,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z kruszonką
Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 2 szklanki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać 1 szklankę mąki, 5 łyżek rozpuszczonego masła, 2 żółtka, szczyptę soli, otarta skórkę z cytryny i wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Z 2 szklanek mąki, 2 żółtek, pozostałego cukru i masła oraz cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz go wyrobić, włożyć do przygotowanej brytfanny, wyłożyć masę makową, posypać kruszonką. Pozostawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temp 190 stopni.