Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z kruszonką
Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 2 szklanki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać 1 szklankę mąki, 5 łyżek rozpuszczonego masła, 2 żółtka, szczyptę soli, otarta skórkę z cytryny i wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Z 2 szklanek mąki, 2 żółtek, pozostałego cukru i masła oraz cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz go wyrobić, włożyć do przygotowanej brytfanny, wyłożyć masę makową, posypać kruszonką. Pozostawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temp 190 stopni.