bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Ciasto makowe z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto dla miłośników maku i kokosu, jest to idealne połączenie. Ciasto pasuje na świąteczny stół.

Ciasto makowe z masą kokosową

Składniki:

Ciasto makowe z masą kokosową

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z masą kokosową
Ciasto makowe: margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.

Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie wymieszać. 

Ciasto wyłożyć do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej wymieszać mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlać na gotujące się mleko, chwilę gotować i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy kokosowej.

Wiórka kokosowe do posypania ciasta upraż na suchej patelni.

Przekładanie: na ciasto makowe wyłożyć 3/4 masy kokosowej, przełożyć drugim ciastem makowym, rozsmarować pozostałą masę kokosową i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.