paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sero-mak z warstwą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i delikatny sero mak na górze z koksową posypką. Świetnie się sprawdzi zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę.

Sero-mak z warstwą kokosową

Składniki:

Sero-mak z warstwą kokosową

 

  • ciasto
  • masło 20 dag
  • cukier 0,75 szkl
  • mąka 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • żółtko 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masa makowa
  • masa makowa (gotowa) 1 puszka

 

  • masa serowa
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • ser biały 1 kg
  • jajka 6 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • rodzynki 100 g

 

Sposób przygotowania:

Sero-mak z warstwą kokosową
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, wbić jajko. Dodać żółtka, cukier, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy do pieczenia.

Na kruche ciasto wylać gotową masę makową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puch i wymieszać z serkiem. Dodać rodzynki i budyń, wymieszać.

Na koniec delikatnie wymieszać pianę z białek z masą serową, wyłożyć masę na masę makową. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i wiórkami.

Kokos wylać na masę serową, piec jeszcze około 20 minut