madzina12

madzina12

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto makowo - kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wielowarstwowe i wielokolorowe ciasto ;)

Ciasto makowo - kokosowe

Składniki:

Ciasto makowo - kokosowe

 

  • CIASTO
  • 60 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka amoniaku
  • łyżka śmietany
  • MASA KOKOSOWA
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • MASA MAKOWA
  • 2 szkl. maku
  • szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo - kokosowe
Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i proszek posiekać. Amoniak wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Wyrobić i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Sparzony mak mielić 3 razy. Dodać składniki masy makowej i wymieszać. Ubić białka z cukrem, dodać wiórki. W formie układać: ciasto białe - 1/2 masy makowej - 1/2 masy kokosowej - ciasto ciemne - 1/2 masy makowej - 1/2 masy kokosowej - ciasto białe. Piec ok. 40 min. w 175'C.