ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto makowo-kokosowo-ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo smaczne.

Ciasto makowo-kokosowo-ananasowe

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowo-ananasowe

 

  • CIASTO:
  • 2/3 szkl. cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag maku
  • 6 białek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • budyń śmietankowy
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 25 ml spirytusu

 

  • INNE SKŁADNIKI
  • puszka ananasów
  • 15 herbatników
  • spirytus do nasączenia herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowo-ananasowe
Mak sparzyć, wysuszyć na sitku.Białka ubić na sztywną pianę,a następnie dodać cukier.Mak i wiórki kokosowe wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i lekko wymieszać.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy.Piec w temp. 180st. ok.20-25 min.Mleko,żółtka,cukier,budyń i mąkę zagotować.Masę budyniową ostudzić.Masło ucierać,dodając po łyżce budyniu. Wlać spirytus.Na ostudzone ciasto wyłożyć połowę masy.Następnie osączone i pokrojone w kosteczkę ananasy,na to drugą połowę masy.Na koniec ułożyć herbatniki nasączone spirytusem, połać czekoladą i posypać wiórkami.

Tagi:

ciasto mak