zancia00

zancia00

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Ciasto Marcelka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto jest bardzo pyszne połączenie masy i prażonych płatków owsianych daje niesamowity smak. Ciasto jest słodkie idealne do kawy.

Ciasto Marcelka

Składniki:

Ciasto Marcelka

BISZKOPT

  • BISZKOPT:
  • 8 jaj
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

MASA

Sposób przygotowania:

Ciasto Marcelka
WYKONANIE:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać po trochę cukru, później żółtka,mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.Wymieszać delikatnie łyżką. Piec 30 minut w 180°C
Masa:
Dwie szklanki mleka rozrobić z cukrem waniliowym.Trzecią szklankę mleka rozrobić z mąką w misce powinno być konsystencji ciasta do naleśników. Jak mleko z cukrem zacznie się gotować to wlać mąkę rozrobiona z mlekiem.Jak masa wystygnie utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny.
Biszkopt przekroić na dwie części. Na dolną dać masę i na górną. Na koniec posypać płatkami owsianymi podsmażonymi na łyżce masła około dwie garście.

ETAP 1:

Ciasto Marcelka