pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

znam tylko 2 osoby które nie lubią tego ciasta

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 3 sztuki marchewka,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 1/2 szklanki olej roślinny,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamon,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 2,5 szklanki mąka pszenna,
  • 1/2 szklanki orzechy włoskie pokruszone,
  • 1/2 szklanki rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Jajka ubić z cukrem i dodać olej. Do jajek dodać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Orzechy oraz rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do startej marchewki i wymieszać. Do ciasta dodać marchewkę z orzechami i rodzynkami delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę lub tortownicę wysmarowaną tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe