2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wilgotne pachnące korzennymi przyprawami ciasto.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 5 jajek
  • 2 szklanki czubate marchewki startej na tarce jarzynowej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 torebka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Jajka wbijamy do miski dodajemy cukier brązowy i waniliowy, ucieramy na puszystą masę .Mąkę łączymy z przyprawą i proszkiem do pieczenia,do masy jajecznej wlewamy kolejno olej mieszamy dodajemy mąkę oraz startą marchew i mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę keksową o wym 12X39 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 * piekarnika i pieczemy 45-50 min. Upieczone ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.
Ciasto marchewkowe
Mąkę przesypujemy do miseczki łączymy z przyprawą i proszkiem
Ciasto marchewkowe
Jajka z cukrami ubijamy na puszystą masę
Ciasto marchewkowe
Surową marchewkę ścieramy na tarce......
Ciasto marchewkowe
do masy jajecznej dodajemy kolejno olej mąkę i marchewkę