Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste, delikatne, nieziemsko smaczne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i posypką. Bardzo szybko znika ze stołu.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki startej marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy lub oleju
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Ucierać oliwę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon. Zmniejszyć obroty na minimalne, dodawać po łyżce marchwi dalej miksując. Na koniec dodać aromat migdałowy. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180^C.
Ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i polewą
Ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i polewą, marchew.
Ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i polewą
Ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i polewą Gotowe ciasto.