kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto marchewkowe Ojca Prefekta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis znalazłam w archiwalnym numerze "Kuchni",z przyjemnością z niego korzystam

Ciasto marchewkowe Ojca Prefekta

Składniki:

Ciasto marchewkowe Ojca Prefekta

 

  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki utartej marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • po łyżeczce imbiru,cynamonu i sody
  • pół szklanki rodzynków
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe Ojca Prefekta
Białka ubić na sztywno,odstawić na bok.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać do nich miękkie masło i ucierać aż powstanie gładka,jednolita masa. Sypkie składniki wymieszać w misce.Do masy maślano-żółtkowej dodać marchew,dokładnie wymieszać i powoli dodawać mieszaninę mąki,proszku do pieczenia oraz przypraw.Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka.Całość delikatnie przemieszać,nie miksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki (ja tym razem użyłam formy babkowej o średnicy 26 cm ale zwykle używam zwykłej prostokątnej foremki).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. Gotowe i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.