Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe Ojca Prefekta
Białka ubić na sztywno,odstawić na bok.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać do nich miękkie masło i ucierać aż powstanie gładka,jednolita masa. Sypkie składniki wymieszać w misce.Do masy maślano-żółtkowej dodać marchew,dokładnie wymieszać i powoli dodawać mieszaninę mąki,proszku do pieczenia oraz przypraw.Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka.Całość delikatnie przemieszać,nie miksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki (ja tym razem użyłam formy babkowej o średnicy 26 cm ale zwykle używam zwykłej prostokątnej foremki).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. Gotowe i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.
luna
pusieczek2@wp.pl
msewka