Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Ciasto marchewkowe z polewą serkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest przepyszne i kusi swoim aromatem oraz imbirową nutą. Idealnie sprawdzi się do kubka herbaty.

Ciasto marchewkowe z polewą serkową

Składniki:

Ciasto marchewkowe z polewą serkową

Tortownica o średnicy 16-20 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru/ksylitolu
  • 2 szklanki startej marchewki (około 800g)
  • 125g masła roślinnego
  • 1 jajko (całe)
  • 1 białko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (czubata)
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z polewą serkową

Ciasto:

Ciasto marchewkowe z polewą serkową
Marchewka powinna być starta na drobnych oczkach tarki.

Jajko, białko i cukier należy zmiksować do puszystości.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir, cynamon oraz końcu startą marchew (na tarce o drobnych oczkach).

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
(Jeśli masa jest za gęsta - dolać troszkę mleka.)

Pieczenie:

Ciasto marchewkowe z polewą serkową
Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewa:

Ciasto marchewkowe z polewą serkową
Ciasto z polewą należy schłodzić w lodówce.

Żelatynę należy wmieszać w odrobinie gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.

Serek połączyć z cukrem, a następnie z żelatyną.

Ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki - aby polewa całkowicie stężała.