Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z żurawiną
Marchew umyć, obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a połowę na drobnych. Odcisnąć. Po odciśnięciu powinniśmy otrzymać ok 2 szkl marchewki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian po trochę mąki i oleju. Gdy składniki będą połączone, partiami wmieszać startą marchewkę. Na koniec dodać żurawinę wymieszaną z łyżką mąki.
Ciasto wylać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec ok 35 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw suchego patyczka). Ostudzić.
Masa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać serek i ucierać do czasu połączenia się składników. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami. Schłodzić w lodówce.
Ciasto wylać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec ok 35 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw suchego patyczka). Ostudzić.
Masa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać serek i ucierać do czasu połączenia się składników. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami. Schłodzić w lodówce.
zbysiowa
joana30
Dziekuję :) polecam z całego serca bo ciasto jest bardzo smaczne i delikatne w smaku :)