Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z polewą serkowąCiasto:
Jajko, białko i cukier należy zmiksować do puszystości.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir, cynamon oraz końcu startą marchew (na tarce o drobnych oczkach).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
(Jeśli masa jest za gęsta - dolać troszkę mleka.)
Pieczenie:
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
Żelatynę należy wmieszać w odrobinie gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.
Serek połączyć z cukrem, a następnie z żelatyną.
Ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki - aby polewa całkowicie stężała.
gusia1000