Ciasto marchewkowe ze Szwajcarii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polubią je nie tylko dzieci.. i króliki ,zapewniam!:D Dobrym przykładem jest chociażby moja mama,która za takimi ciastami nie przepada.

Ciasto marchewkowe ze Szwajcarii

Składniki:

Ciasto marchewkowe ze Szwajcarii

 

  • tortownicę 26 - 28 cm (gdy robię ciasto z 3 jajek, używam tortownicy o średnicy 20 cm)

 

 

  • 160 g cukru trzcinowego

 

  • 2 łyżki nalewki z czarnego bzu (domowej roboty) lub wiśniówki

 

  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)

 

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

 

 

  • 280 g marchewki startej na drobnych oczkach

 

 

  • 3-4 łyżki maizeny (lub mąki)

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 parę kropel esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe ze Szwajcarii
1.Zółtka ubić z cukrem, dodać nalewekę,esencję waniliową,przyprawy do piernika i skórkę.

2. Następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać.

3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając.

4. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min. Z formy wyjmować gdy w całości ostygnie.

Smacznego!