Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma wielkanocnego stołu bez tradycyjnych ciast, do których należą m.in. babki. W tym roku, zamiast tradycyjnej babki piaskowej, postanowiłam upiec babkę marchewkowo-kokosową.

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa

Składniki:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa

Na ciasto:

  • 150 g marchewki
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa

ETAP 1:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.

ETAP 2:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
Składniki suche to m.in. mąka, proszek do pieczenia i soda

Łączymy ze sobą składniki suche: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, skórkę cytrynową i imbir. Do składników suchych dodajemy też wiórki kokosowe.

ETAP 3:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem

W drugiej miseczce ubijamy jajka na puszystą masę, miksujemy z cukrem. Powoli dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach.

ETAP 4:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
Składniki suche łączymy z mokrymi oraz z marchewką

Składniki mokre (masę jajeczną) łączymy ze składnikami suchymi, dodajemy marchewkę, miksujemy na wolnych obrotach.

ETAP 5:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy

Ciasto przelewamy do dobrze natłuszczonej formy na babkę. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 150 st. C.

Upieczone ciasto dobrze studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z formy.

ETAP 6:

Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowa
Polewa czekoladowa do polania babki

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.

Polewą polewamy babkę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.


Tagi:

babka ciasto