Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka marchewkowo-kokosowaETAP 1:
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
ETAP 2:
Łączymy ze sobą składniki suche: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, skórkę cytrynową i imbir. Do składników suchych dodajemy też wiórki kokosowe.
ETAP 3:
W drugiej miseczce ubijamy jajka na puszystą masę, miksujemy z cukrem. Powoli dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach.
ETAP 4:
Składniki mokre (masę jajeczną) łączymy ze składnikami suchymi, dodajemy marchewkę, miksujemy na wolnych obrotach.
ETAP 5:
Ciasto przelewamy do dobrze natłuszczonej formy na babkę. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 150 st. C.
Upieczone ciasto dobrze studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z formy.
ETAP 6:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewą polewamy babkę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
retrobulka