luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto maślankowe z mandarynkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Polecamy delikatne ciasto z maślanką, groszkiem czekoladowym i mandarynkami ozdobione lukrem

Ciasto maślankowe z mandarynkami

Składniki:

Ciasto maślankowe z mandarynkami

 

  • 150 gram maki pszennej
  • 1 budyn waniliowy bez cukru
  • 25 gram maki ziemn.
  • Szczypta soli
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 lyzki oleju
  • 2 jajka
  • 125 ml. maslanki
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 mala puszka mandarynek
  • 30 gram groszku czekoladowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe z mandarynkami
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac budyn , maka ziemn., sol oraz cukier i cukier waniliowy. Nastepnie dodac jajka, maslanke oraz olej, krotko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow (nie potrzeba miksera). Mandarynki odsaczyc z zalewy i dodac do ciasta, wsypac groszek czekoladowy, wymieszac. Ciasto piec w keksowce ok.45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto mozna udekorowac lukrem.