Sposób przygotowania:
Ciasto Metrowiec wg Megg
Ciasto jasne: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać na przemian olej, wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie całość wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st przez 45 min. Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotować i upiec tak jak ciasto jasne. Masa: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszać bardzo dokładnie oba rodzaje mąki, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Wykonanie: Ciasto jasne i ciemne po wystudzeniu pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki smarować masą i układać na przemian, dociskając je do siebie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec całe ciasto polać polewą i schłodzić w lodówce. Ciasto należy kroić na ukos obejmując 3 kromki.
Smakowita
Ela Dz