Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto migdałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto mocno migdałowe idealne na podwieczorek

Ciasto migdałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

  • 250g mąki
  • 300g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 5 minut, potem dodajemy po jednym żółtku nie przerwyjąc miksowania. Na koniec dodajemy mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder, sól i ocet winny. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami. Na ciasto wykładamy pianę z białek i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemyw piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.
Ciasto migdałowe
Można je piec w dowolnej formie, ja najbardziej lubię w tortownicy
Ciasto migdałowe
Kawałek takiego ciasta jest idealny do herbaty na podwieczorek

Tagi:

jajko jajka