agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Ciasto migdałowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepsze ciasto na każdą okazje.Smacznego.

Ciasto migdałowe z makiem

Składniki:

Ciasto migdałowe z makiem

 

  • miodu,10 dag mielonych orzechów,esencja migdałowa,1/2 kos. masła,4 jaja,2 łyżki mąki
  • słodkiej śmietany 30 %,1/2 szkl. kakao,1 szkl.cukru,1 kostka masła,płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z makiem
Przygotować ciasto.Maso utrzeć z żółtkami na gładką masę.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Wszystkie składniki połączyć z masłem,dodać ubite białka i wymieszać.Rozsmarować na blaszce w kształcie wąskiego prostokąta wyłożonej pergaminem i piec 20 min. w temp.180 stopni.Odstawić do ostygnięcia.Śmietanę wymieszać z cukrem i gotować na wolnym ogniu aż zrobi się szklista.Dodać kakao i gotować jeszcze 10 min., ciągle mieszając.Ostudzić ,dodać miękkie masło i utrzeć na gładką,puszystą masę.Ciasto pokroić na trzy równe kawałki.Posmarować każdy kawałek równą warstwą kremu i poskładać jeden na drugim.Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Tagi:

ciasto mak