Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe z truskawkamiTruskawki:
Oczyszczone truskawki przekroić na pół. Bardzo duże można na ćwiartki.
Masa:
Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka, dodać mleko, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej mikserem.
Ciasto:
Ciasto przełożyć do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównać, delikatnie oprószyć kaszą manną i obłożyć truskawkami (rozcięciem w górę).
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Pieczenie:
Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
ewaeu
gusia1000