Mąka orkiszowa jest to produkt powstały z przemiału ziaren orkiszu – jednej z najstarszych gatunków pszenicy pochodzącej prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. W starożytnym Rzymie orkisz był zbożem chlebowym i uważano, że daje siłę, dlatego też stanowił główne pożywienie gladiatorów i zawodników igrzysk. Pszenica orkisz przez długi czas była dominującym zbożem uprawianym w Centralnej Europie. Wynikało to z małych wymagań klimatycznych, szczególnie jej uprawa sprawdzała się w klimacie chłodnym, również w górach. Z czasem została wyparta na rzecz pszenicy zwyczajnej. Dziś ponownie powraca do łask jako produkt odżywczy i leczniczy, głównie z powodów opublikowania nauk niemieckiej mistyczki Hildegardy z Bingen, która za podstawę uważała odpowiednią dietę, a dominował w niej właśnie orkisz. Wyróżniamy mąkę orkiszową jasną i pełnoziarnistą.
Zawartość
Mąka orkiszowa jest bogatsza w białko od pszenicy zwyczajnej oraz mniej zawiera skrobi. Oczywiście w zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia zawiera witaminy z grupy B, E, K,D, a także minerały takie jak: wapń, potas, fosfor czy miedź, mangan, cynk i selen oraz błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka orkiszowa zawiera dwa razy mniej maltozy – substancji odpowiedzialnej za szybki wzrost poziomu cukru we krwi – od pszenicy zwyczajnej, z tego też powodu zalecana jest osobom chorym na cukrzycę. Poza tym zawiera gluten, a nawet podaje się, że jego zawartość jest większa niż w popularnej pszenicy, jednak jest on lepiej przyswajalny. Niektórzy naukowcy twierdzą, że wyroby z mąki orkiszowej pełnoziarnistej można podawać osobom chorym na celiakie.
Działanie
Produkty z mąki orkiszowej poprawiają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy żołądka i jelit. Regulują poziom cukru we krwi, dlatego zalecane są diabetykom. Wzmacniają układ immunologiczny oraz praktycznie wszystkie układy człowieka. Zalecane są rekonwalescentom, dzieciom i osobom starszym. Działają przeciw zaparciom, przeciwbakteryjnie. Są dość dobrze tolerowane przez osoby bezglutynowe. Polecana dla alergików i osób z podwyższonym cholesterolem.
Zastosowanie
Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku chleba i bułek. Idealna do kruchych ciast i ciasteczek.
Zawartość
Mąka orkiszowa jest bogatsza w białko od pszenicy zwyczajnej oraz mniej zawiera skrobi. Oczywiście w zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia zawiera witaminy z grupy B, E, K,D, a także minerały takie jak: wapń, potas, fosfor czy miedź, mangan, cynk i selen oraz błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka orkiszowa zawiera dwa razy mniej maltozy – substancji odpowiedzialnej za szybki wzrost poziomu cukru we krwi – od pszenicy zwyczajnej, z tego też powodu zalecana jest osobom chorym na cukrzycę. Poza tym zawiera gluten, a nawet podaje się, że jego zawartość jest większa niż w popularnej pszenicy, jednak jest on lepiej przyswajalny. Niektórzy naukowcy twierdzą, że wyroby z mąki orkiszowej pełnoziarnistej można podawać osobom chorym na celiakie.
Działanie
Produkty z mąki orkiszowej poprawiają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy żołądka i jelit. Regulują poziom cukru we krwi, dlatego zalecane są diabetykom. Wzmacniają układ immunologiczny oraz praktycznie wszystkie układy człowieka. Zalecane są rekonwalescentom, dzieciom i osobom starszym. Działają przeciw zaparciom, przeciwbakteryjnie. Są dość dobrze tolerowane przez osoby bezglutynowe. Polecana dla alergików i osób z podwyższonym cholesterolem.
Zastosowanie
Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku chleba i bułek. Idealna do kruchych ciast i ciasteczek.