Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciasto migdałowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, mocno migdałowe ciasto z dużymi kawałkami gruszek. Proste i szybkie w przygotowaniu. Gruszki można zastąpić innymi owocami.

Ciasto migdałowo-gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowo-gruszkowe

 

  • masło 180 gram
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 3 szt
  • płatki migdałów 80 gram
  • mąka 150 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 50 ml
  • gruszki 2 szt
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo-gruszkowe
Płatki migdałowe mielimy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu.

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie zmielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto, wygładzamy powierzchnię. Na wierzchu układamy gruszki pokrojone w plasterki.

Przykrywamy tortownicę folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Ciasto migdałowo-gruszkowe
Płatki migdałowe mielimy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Ciasto migdałowo-gruszkowe
Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem pudrem.
Ciasto migdałowo-gruszkowe
Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie zmielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto migdałowo-gruszkowe
Nakładamy ciasto, wygładzamy powierzchnię. Na wierzchu układamy gruszki pokrojone w plasterki.

Tagi:

ciasto gruszki