Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z bitą śmietanąETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 2:
Do piany wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, po czym dalej miksujemy, aż piana będzie puszysta.
ETAP 3:
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.
ETAP 4:
Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
ETAP 5:
Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części.
ETAP 6:
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i smażymy z margaryną ok. 30 minut.
ETAP 7:
Po tym czasie miksujemy je blenderem na mus i doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 8:
Do gorącego musu wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.
ETAP 9:
Masę studzimy i gdy zacznie tężeć to wykładamy na jeden biszkopt i rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
ETAP 10:
Śmietankę kremówką ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.
ETAP 11:
Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część rozsmarowujemy na stężałej masie gruszkowej i przykrywamy drugim biszkoptem.
ETAP 12:
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą bitą śmietanę. Wierzch posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.