gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane ciasto gruszkowe z bitą śmietana polecam do popołudniowej kawki. Jest lekkie i bardzo smaczne.

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

BISZKOPT

MASA

  • 5 gruszek
  • 35 gram margaryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka limonka i trawa cytrynowa

Bita śmietana

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru`
  • 2 śmietan fixy
  • kawałek czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

ETAP 1:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 2:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Do ubitych białek wsypujemy cukier i dodajemy żółtka.

Do piany wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, po czym dalej miksujemy, aż piana będzie puszysta.

ETAP 3:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.

ETAP 4:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Masę wylewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy biszkopt.

Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

ETAP 5:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.

Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części.

ETAP 6:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Gruszki smażymy w rondelku z margaryną.

Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i smażymy z margaryną ok. 30 minut.

ETAP 7:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Zesnmażone gruszki miksujemy blenderem na mus.

Po tym czasie miksujemy je blenderem na mus i doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 8:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Do musu gruszkowego wsypujemy galaretki i dokłądnie mieszamy.

Do gorącego musu wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.

ETAP 9:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Tężejącą masę gruszkową wykłądamy na jeden biszkopt.

Masę studzimy i gdy zacznie tężeć to wykładamy na jeden biszkopt i rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.

ETAP 10:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Śmietankę kremówką ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.

Śmietankę kremówką ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.

ETAP 11:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Połowę ubitej smietany rozsmarowujemy na masie gruszkowej.

Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część rozsmarowujemy na stężałej masie gruszkowej i przykrywamy drugim biszkoptem.

ETAP 12:

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą bitą śmietanę. Wierzch posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.