Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z bitą śmietanąETAP 1:

Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 2:

Do piany wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, po czym dalej miksujemy, aż piana będzie puszysta.
ETAP 3:

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.
ETAP 4:

Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
ETAP 5:

Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części.
ETAP 6:

Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i smażymy z margaryną ok. 30 minut.
ETAP 7:

Po tym czasie miksujemy je blenderem na mus i doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 8:

Do gorącego musu wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.
ETAP 9:

Masę studzimy i gdy zacznie tężeć to wykładamy na jeden biszkopt i rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
ETAP 10:

Śmietankę kremówką ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.
ETAP 11:

Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część rozsmarowujemy na stężałej masie gruszkowej i przykrywamy drugim biszkoptem.
ETAP 12:

Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą bitą śmietanę. Wierzch posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.