Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Milky Way

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą mleczną. Idealny dodatek do kawy. Polecamy szczególnie łasuchom i miłośnikom słodkości.

Ciasto Milky Way Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto Milky Way

 

  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • Masa:
  • 100 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 15 dag szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyzki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Milky Way
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej oraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę (wym. 25 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy upieczone placki. Z podanych składników gotujemy polewę, studzimy. Gęstą polewą smarujemy ciasto. Schładzamy w lodówce.
Ciasto Milky Way
Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Pieczemy.
Ciasto Milky Way
Przygotowujemy masę mleczną. Masło miksujemy i dodajemy mleka.
Ciasto Milky Way
Masą przekładamy upieczone placki. Ciasto polewamy polewą.